Google’da Etkili Arama Yapmak

 

En popüler arama motoru hangisidir sorusunun cevabı belli, tabi ki Google. Peki Google arama motorunu doğru şekilde kullanabiliyor muyuz? Etkili şekilde istediğimiz içeriğe ulaşıyor muyuz?

Google’ da etkili arama 100’den fazla olmayan sonuçlara denir. Bir aramada binlerce sonuca ulaşıyorsak demek ki etkili arama yapmıyoruz. Milyonlarca arama sonucunu içerisinde barındıran bu “platform”, belirli tüyoları bilmeniz durumunda aradığınız şeyi saniyeler içerisinde karşınıza çıkarabiliyor.

Bu konuda belirli yöntemler bulunsa da birçok kişi bu yöntemleri kullanmadan aramalar yapıyor ve aradıkları şeyi bulmaları dakikalarca sürebiliyor. Her anın önemli olduğu yaşantılarımızda bu sorunun üstesinden gelebileceğini düşündüğümüz belirli yöntemleri sizler için derledik. Aşağıdaki yöntemleri kullanarak Google aramalarınızı birkaç saniye içerisinde olduğundan daha verimli hale getirebilirsiniz.

 

Haydi başlayalım!

Basit bir isim veya Kelimeler Kullanın: Böylece o konuyla ilgili en kapsamı sonuca ulaşırsınız. Örneğin “Boya Kalemi “kısa arama terimleri ile başladıktan sonra daha açıklayıcı terimler ekleyin. “Boya Kalemi Keçeli” yazdığınız zaman sonuç sayısı azalır.

Az Kelime Kullanın: “Nöbetçi Eczaneler Telefon Numaraları” yerine “Nöbetçi Eczaneler” yazın.

Kısaltma Kullanmayın: “Tel Modelleri” yerine “Telefon Modelleri” yazın.

Web Dostu Kelimeler Kullanın: Yani sayfalarda sık görünen kelimeleri seçin. Örneğin “Başım Ağrıyor” yerine “Baş Ağrısı” yazın. Çünkü tıp bilimi ile ilgili tüm web sitelerinde başım ağrıyor yerine “Baş Ağrısı” daha çok görünür.

Arama sonucunu belli bir sitede mi yapmak istiyorsunuz?

İstediğiniz aramanın belirli bir web sitesi içinde veya site türünde yapılmasını istiyorsanız, sorgunuzun başına site: ifadesini ekleyin.

Örneğin, site: wikipedia.org istek okulları yazarsanız wikipedia sayfasında istek okullarını içeren sonuçları bulursunuz.

Ya da aramanızın başına site:edu bilim ve teknoloji yazarsanız sadece üniversite sayfalarındaki sonuçları bulursunuz.

Sekmeleri Kullanın: Google aramalarında sekmeleri uygun şekilde kullandığınızda, arama sürelerini önemli ölçüde kısaltabilirsiniz. Her arama satırıyla birlikte, Web, Görseller, Videolar, Alışveriş, Haberler ve Daha Fazla gibi birçok sekme bulunur. Görsellere ihtiyacınız varsa, Görseller sekmesini kullanın. Bir video arıyorsanız, Videolar sekmesini kullanın.

Örneğin son 1 saatin ekonomi haberlerini okumak istiyorsanız “Araçlar Sekmesi” den son bir saati seçebilirsiniz.

Belirli Bir Dosya Türünü Arama: filetype: PDFgibi terimlerle filetype: ve ardından 3 harfli dosya kısaltmasını (DOC, XLS, PPT gibi) ekleyerek belirli dosya türleri için arama yapabilirsiniz. Böylece arama sonuçlarında yalnızca aradığınız dosya türleri görüntülenecektir.

Örneğin: bitkiler filetype: PPT yazarsanız bitkiler ile ilgili power point sunumlarına ulaşırsınız

Tam İfadeyi Arama Aradığınız cümle veya kelimenin başına ve sonuna çift tırnak () işareti koyabilirsiniz google birebir sonuçları karşınıza çıkartır. (Örnek: “Algoritma Nedir?”)

Arama yaptığınızda size sunulan sonuçlardan istemediğiniz bir kelimeyi çıkarmak isterseniz, başına (–) işareti koyabilirsiniz. Artık istemediğiniz sayfalar görüntülenmeyecektir.

İstediğiniz kelimelerin başına ise (+) koyarsanız o kelimeleri barındıran siteler her türlü karşınıza gelecektir.

Örneğin İstek Okulları + Yeditepe Üniversitesi şeklinde aratırsak sadece bu kelimeleri barındıran siteler açılır.

Arama yaparken aramanızı bildiğiniz bir sitede yapmak isterseniz anahtar kelimeni yanına site: sitenin ismi yazabilirsiniz.

semiha şakir site:www.istek.k12.tr

“Kendimi Şanslı Hissediyorum” seçeneği ile arama terimlerinizi girdikten sonra “Kendimi Şanslı Hissediyorum” düğmesini denemek isteyebilirsiniz; bu düğme sizi doğrudan Google’ın sorgunuz için bulduğu en ilgili web sitesine götürür.

Google’da Resim Arama Google’da istediğiniz boyutlarda resim arama yapabilirsiniz. Arama çubuğuna arayacağınız resim ile ilgili kelimeyi yazdıktan sonra ‘’enter’ ’tuşuna basınız. Gelen arama sonucu sayfasında sağ tarafta bulunan ‘’Görseller’’ linkine tıklayarak aradığınız kelime ilgili resimleri görebilirsiniz. Ayrıca ‘’Tüm Boyutlar’’ seçeneği ile de resimlerin boyutlarını filtreleyebilirsiniz